Skip to content

Alkymi og personlig udvikling

Paracelsus æres som grundlægger af homøopatien – den forunderlige virkning af postevand og kosttilskud til overnærede – og som giftblander af medicinalindustrien og den moderne lægevidenskab for princippet i kemoterapi og strålebehandling, åreladning og trepanation, som giver mulighed for patienten at dø af behandlingen, inden han når at dø af sygdommen. New Age står ligeledes i gæld til ham for hans opdagelse af astrallegemet, som stjernerne har indvirkning på: Ein Arzt, der nichts von Astrologie versteht, ist eher ein Narr zu nennen, als ein Arzt.

Den sympatiske magi var naturligvis på dette tidspunkt degenereret til korrespondenser. Disse røbede sig for magikeren ved signatura (det vil sige udseende).

Denne senere så populære intuition advarede blandt andet kemikeren Libavius imod: ”Take away teachers and books, and allow anyone to philosophize on his own and you will have a lovely philosophy indeed!” Han ville næppe have været populær i dag, hvor man i stedet for at tænke og forstå ”føler” og ”oplever”, og modargumenter altid kan afvises som personlige angreb og ”manglende respekt for andres meninger”.

Det lyder måske umiddelbart som en sund mistro til autoriteter, men som vi har set, er det ulige lettere at markedsføre en menneskefjendsk holdning – et opgør med en ”fordom”, det vil sige en erfaring – end et synspunkt, der kræver argumenter. Hvis du ikke mener, at ariere eller kvinder er undertrykte, er du en undertrykker.

”Silence is violence.” Du kan ikke være apolitisk i Nazi-Tyskland.

Der skal heiles! Hitler udtrykker det som så ofte bedst: ”Ich benutze Emotionen für die vielen und reserviere Gründe für die wenigen.”

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *