Skip to content

Film til sommerferien

Magikere er sjældne gæster på film. Nærmest kommer måske Fritz Langs Mabuse.

Seance scene in the German silent film Dr. Mabuse, der Spieler (in English Dr. Mabuse: The Gambler) directed by Fritz Lang and starring Rudolf Klein-Rogge.

Blot er magien nu mesmerisme som en videreudvikling af det kompromis, der gør magi til Djævelens blændværk. Mandrake har ingen indflydelse på ”den ydre verden”, kun på sine ofres opfattelse af den.

Ikke desto mindre er han, skønt iført tryllekunstnerens traditionelle kostume, en magiker i traditionel forstand i og med, at han ikke behøver at hensætte dem i trance, men kan begrænse sig til ”a hypnotic gesture”. På samme måde er det ”doktor” Mabuses ”hypnotiske blik”, der får dem til at adlyde hans vilje (og blive informeret om, hvad den er).

Mabuse er ein Spieler, og den første film i to dele ein Spiel. Han er på samme tid Puppen- og Schauspieler, idet hans dukketeater med mennesker som dukker kræver diverse forklædninger, og han giver sig ligeledes af med falskspil.

Det er dog først og fremmest ”das Spiel mit Menschen und Schicksalen”, der giver ham tilfredsstillelse. Mabuse er jøden, som den tid opfattede ham, en gådefuld mytologisk figur.

Hvordan kunne han på samme tid være kapitalist og kommunist? Lang giver forklaringen i sin film, som Dietrich Eckhardt forklarer: ”Man kann den Juden nur verstehen, wenn man weiss, wohin es ihn letzten Endes drängt.

Über die Weltherrschaft hinaus, zur Vernichtung der Welt.” Han er samtidig ”den ækle, skeptiske og nydelsessyge overklassejøde i Berlins saloner,” som Kaj Munk udtrykker det.

Publikum får således ligeledes et indblik i byens natteliv med dens kvinder i mandsdragt. Herhjemme sang Liva Weel om den lesbiske kvinde, ”skilt fra alle ved sin unatur”.

Med de bløde lokker klippet tæt,

med to store, tunge, sorte øjne,

med en purpurmund, der lukkes træt

om et væv af løgne,

med en vest omkring det flade bryst,

og en bulehat skudt frem i panden,

sådan ytrer sig nu kvindens lyst

til at ligne manden.

DR. MABUSE, DER SPIELER er en af 1001 FILM DU SKAL SE FØR DU DØR. Det er imidlertid en stumfilm med alenlange mellemtekster, så risikoen er, at du skal dø af kedsomhed i løbet af de over to en halv time, førstedelen varer, hvorfor det må kaldes tilgiveligt, hvis man går direkte til den både kortere og livligere andendel INFERNO bevæbnet med det resume, den leverer.

Dr. Mabuse, der grosse Spieler mit Menschen und Schicksalen, hat auf seiem Vervolger, den Staatsanwalt von Wenk, durch die Tänzerin Cara Carozza einen Mordanschlag verüben lassen, dem der junge Hull zum Opfer gefallen ist. Die Carozza ist verhaftet worden. Mabuse zwingt den Grafen Told kraft seines Willens zum Falschspiel und entführt die Gräfin Told, die er liebt.

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *